Treballes per a més d’una empresa o combines feina i negoci?
Cada vegada més persones combinen feines o barregen feina amb emprenedoria. Però el que pocs saben és com influeix això en la protecció social, en les cotitzacions i en la pensió.
Vivim temps en què diversificar ingressos ha deixat de ser una opció per esdevenir una necessitat. Tot i això, el que molts no saben és que el fet de treballar en més d’un lloc -ja sigui com a assalariat, autònom o tots dos- no només té implicacions fiscals, sinó profundes conseqüències en la cotització, la pensió, les prestacions i fins i tot en com i quan pots emmalaltir sense perdre drets.
Pluriocupació i pluriactivitat: conceptes similars, conseqüències molt diferents
Primer, convé distingir dues situacions que a la pràctica solen confondre’s però que la Seguretat Social tracta de forma oposada:
- Pluriocupació: Ets treballador per compte aliè en dues o més empreses, però tot dins del mateix règim, normalment el General. Aquí, tot es computa de manera conjunta.
- Pluriactivitat: Combines treball per compte d’altri i treball autònom. Aquí cotitzes en règims diferents (RETA i General), amb obligacions duplicades… i de vegades, drets per duplicat.
Accidents i baixes: quan el cos es trenca, qui paga què?
En cas d’accident de treball o malaltia professional, si estàs en pluriocupació, el més freqüent és que caiguis de baixa en tots els teus llocs de treball, llevat que mèdicament es consideri que encara en pots continuar exercint algun. I atenció: l’empresa on no va passar l’accident també ha d’actuar, indicant la situació de pluriocupació als comunicats.
En pluriactivitat, però, el tractament es pot fragmentar: pots estar de baixa a la teva feina per compte d’altri però seguir amb la teva activitat autònoma si no hi ha incompatibilitat física, oa l’inrevés. Aquí és fonamental quina contingència cobreix cada règim i si cotitzes per elles.
Cotitzar més no vol dir cotitzar millor
Un dels errors més estesos és creure que en treballar en diversos llocs o tenir activitat dual es cotitza més i, per tant, s’obtindran més prestacions. Greu error.
Hi ha un límit màxim de cotització mensual (4.909,50€ el 2025). Si els teus ingressos superen aquest límit, la TGSS redistribuirà automàticament les bases entre les teves empreses, generant de vegades un estalvi empresarial… però cap benefici afegit per a tu.
A més, si estàs en pluriactivitat i cotitzes per contingències comunes en ambdós règims, fins i tot pots recuperar part de l’excés de cotització (fins al 50% del que s’ha abonat a RETA), sempre que superis el llindar de 16.672,66€. Això sí: no esperis l?ingrés amb rapidesa. La devolució pot trigar mesos.
I la jubilació? Em toquen dues pensions? Depèn…
Si has treballat molts anys en pluriactivitat i has cotitzat com a mínim 15 anys en tots dos règims, pots tenir dret a dues pensions independents. Però si no arribes a aquest mínim en algun, la Seguretat Social acumularà les bases (fins al límit permès) i calcularà una sola pensió.
En pluriocupació, en canvi, no hi ha opció a doble pensió: tot se suma i es calcula com a únic treballador.
Bonificacions, compatibilitats i límits legals
Si comences com a autònom i mantens la teva feina assalariada, pots optar per interessants bonificacions per pluriactivitat: reduccions del 50% o 25% a la base mínima de cotització, segons la teva jornada laboral assalariada. Però atenció: aquests ajuts són incompatibles amb la tarifa plana.
També has d’anar amb compte amb les clàusules d’exclusivitat o de dedicació plena que hagis signat. Incomplir-les -encara que sigui per treballar durant les vacances- podria justificar un acomiadament disciplinari. I, per descomptat, no has de generar competència deslleial entre ocupadors.
I l’atur?
En pluriocupació, si perds una de les teves feines, podries tenir dret a la desocupació si la que conserves està a jornada parcial. Però en pluriactivitat, si segueixes com a autònom després de perdre la feina assalariada, no podràs cobrar l’atur. La Seguretat Social ho considera activitat en marxa. I al revés: si deixes de ser autònom però segueixes com a assalariat, només podries cobrar el cessament d’activitat si vas complir tots els requisits previs, entre ells, haver cotitzat per aquesta cobertura.
El treballador múltiple, ja sigui pluriempleat o pluriactiu, es mou en una línia prima que barreja oportunitats amb riscos. Comprendre les conseqüències reals de cada decisió laboral és, avui més que mai, essencial per protegir-se, planificar a llarg termini i evitar sorpreses fiscals o prestacionals.
Poseu-vos en contacte amb aquest despatx professional per a qualsevol dubte o aclariment que pugueu tenir sobre això.