Es reobre la negociació sobre la cotització real dels autònoms

Nueva negociación sobre la cotización real de los autónomos

El nou sistema de cotització per ingressos reals continua en transformació. I toca preparar la propera fase: 2026-2028. La Seguretat Social convoca els agents socials per definir els nous trams i bases que marcaran el futur dels autònoms.

El dia 14 de juliol, la Mesa de Diàleg Social es va tornar a reunir. Sobre la taula: una revisió completa del sistema de cotització dels treballadors autònoms. S’acosta un nou desplegament de trams i bases que marcarà les regles del joc entre el 2026 i el 2028.

La cita, anunciada pel secretari d’Estat Borja Suárez a la seu parlamentària, arriba després del primer procés de regularització de quotes corresponent a l’exercici 2023, ja finalitzat. I el balanç no és més petit: més de 4,2 milions de notificacions, 1,6 milions d’ajustos i una gestió coordinada entre Seguretat Social, Hisenda i mútues que ha posat a prova la maquinària administrativa.

El sistema de cotització per ingressos reals -en vigor des del 2023- ha suposat un gir estructural al RETA. Pensat per acostar la cotització a la capacitat econòmica real de cada autònom, la seva implementació ha buscat corregir una situació clarament injusta: més del 80% dels treballadors per compte propi cotitzaven per la base mínima, cosa que es traduïa en pensions fins a un 37% més baixes respecte al règim general.

Ara, amb el primer tram transitori finalitzant el 2025, toca afinar el mecanisme. L?objectiu és ambiciós: que el sistema sigui «just, comprensible i previsible», segons paraules del mateix secretari d?Estat. Però aconseguir-ho exigeix diàleg, transparència i un nou full de ruta per als propers tres anys.

Què s’està negociant?

  • Nous trams d’ingressos i les bases de cotització corresponents.
  • El calendari daplicació per al 2026-2028.
  • La possible revisió de procediments per evitar errors i retards a les regularitzacions futures.

A més a més, s’han presentat els primers resultats d’una altra reforma clau: la compatibilitat entre feina i pensió. Va entrar en vigor l’abril del 2024 i ja ha començat a canviar el perfil de les jubilacions. Les xifres parlen per si soles: des de començament d’any, les jubilacions demorades han augmentat un 25% i l’edat mitjana d’accés ja supera els 65 anys.

La nova regulació aposta per una transició més gradual cap a la jubilació, eliminant rigideses com la necessitat d’haver cotitzat el màxim per poder compatibilitzar pensió i feina. Aquest canvi, especialment rellevant des d’una perspectiva de gènere, obre la porta a milers de persones que, per trajectòries laborals interrompudes, quedaven fora d’aquesta opció.

I n’hi ha més: cada any de jubilació activa incrementa el percentatge de la pensió que es pot cobrar, fins a assolir el 100% a partir del cinquè any. A més, s’han millorat els incentius a la jubilació demorada i s’ha facilitat l’accés a la jubilació parcial, s’han ampliat els marges temporals i s’han exigit contractes més estables per al treballador rellevista.

Veure: Balanç de la primera regularització d’autònoms

Què implica tot això per a vostè, com a autònom?

  • Canvis a la teva base de cotització, amb impacte directe a les teves prestacions futures.
  • Noves oportunitats per compatibilitzar pensió i activitat professional sense perdre drets.
  • Obligació d’estar atent a un sistema en constant evolució, que cada vegada exigeix més previsió i coneixement tècnic.

Des del nostre despatx, us recomanem revisar amb antelació la vostra base de cotització actual, estar al corrent de les propostes que es debatin en aquesta nova fase del Diàleg Social i valorar, si és a prop de l’edat legal, com encaixar la jubilació parcial o activa en la vostra planificació.

Com sempre, l’acompanyem a cada pas. I encara més quan el camí canvia.

Contacti amb aquest despatx professional per a qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre això.

A l'article

Articles relacionats