La segona oportunitat és efectiva i eficient.
Ara bé, hi ha algunes situacions on s’alenteix o es complica, però són la gran minoria. En la majoria dels casos és un mecanisme efectiu i molt útil per al deutor. De fet Gemap ha aconseguit una de les cancel·lacions de deutes més elevats (9 milions d’euros) sota la llei de segona oportunitat, vorejant fins i tot el límit del que preveu la normativa.
El mecanisme de segona oportunitat complirà 10 anys aquest 2025, des de la pionera llei del 2015. Recordeu que aquest mecanisme serveix per poder aconseguir un perdó judicial dels deutes, en cas de complir els requisits.
La pregunta formulada és força interessant, ja que com més coneixem el sector, més dubtes ens poden arribar a sorgir. O, dit en altres paraules, si preguntes a un advocat que ha portat 10.000 casos de segona oportunitat, et contestarà d’una manera molt diferent de si preguntes a un advocat que ha portat 300 casos. Entrem en matèria.
Un procediment efectiu i eficient
El mecanisme de segona oportunitat és avui dia, en un 95% dels casos, un procediment efectiu i fins i tot eficient. Aquest és el gruix de casos i el més probable. Quan una persona opta per la segona oportunitat, si aquesta és valorada com a «viable» per part del despatx contactat, en el 95% dels casos tot anirà bé i serà efectiu.
Però aleshores: Quan serà efectiu i quan no? On s’ubiquen el 5% dels casos de no-efectivitat? Doncs bé, jo ho separaria en tres supòsits:
Persones amb excés de deute públic
Jutjat específicament col·lapsats
Mala praxi d’administradors concursals amb coneixement baix
Crec que aquests tres casos resumeixen la possible ineficiència de la segona oportunitat. Pel que fa al primer supòsit, les persones amb segona oportunitat viable, però amb excessiu deute públic, ho tenen difícil per veure satisfetes les seves expectatives al voltant de la segona oportunitat.
Això és així per diversos factors.
El primer és que les entitats públiques tenen límits d’exoneració. Són 10.000 euros de seguretat social i 10.000 d’agència tributària. Queden fora tots els deutes d’ens locals, diputacions o administracions autonòmiques. Recordem que els límits són de 10.000 euros d’Hisenda i 10.000 euros de Seguretat Social. Fora d’això, el client no obtindrà ni un euro de perdó extra a nivell de deute públic. El segon motiu és que les administracions públiques intentaran embargar l’endemà que acaba el procediment. Per tant, si n’hem 11.000 euros, ens en perdonen 10.000 i si en queden 1.000, l’endemà d’acabar l’assumpte, ja intentaran embargar.
Després tenim els jutjats col·lapsats. Jutjats mercantils com Toledo, Màlaga, o fins i tot Madrid (encara que no tots), van tan lents que les persones es desesperen. Al final no és el mateix que un procediment trigui 12 mesos que si triga 24 o 36 mesos. Acabar un tema en un any i tenir un perdó ràpid, és satisfactori. Trigar molt, de vegades és molt frustrant.
Finalment, de vegades, sobretot si hi ha pla de pagaments, els administradors concursals nomenats pels jutjats tenen poc coneixement de l’assumpte concursal, específicament del procediment concursal de persona física. Quan això passa, de vegades l’administrador concursal no sap o no vol facilitar l’operativa diària al concursat, tractant-lo com una empresa. Això és un error i genera molta polèmica.
En conclusió, la segona oportunitat és efectiva i eficient, en el 95% dels casos. Ara bé, hi ha algunes situacions on s’alenteix o es complica, però són la gran minoria. Per tant, hem de concloure que és un mecanisme efectiu i molt útil per al deutor. Sobretot, si té deute privat i bancari, que en aquests casos les coses solen anar com la seda.
El nostre despatx disposa d’un equip de professionals que us assessoraran i guiaran en aquest procés. De fet Gemap ha aconseguit una de les cancel·lacions de deutes més elevats (9 milions d’euros) sota la llei de segona oportunitat, vorejant fins i tot el límit del que preveu la normativa.
Si es troba en una situació similar, no dubti en posar-se en contacte amb nosaltres i consultar-nos. El nostre equip d’advocats us assessoren.