El 2 d’abril arrenca la campanya de la Renda i Patrimoni del 2024

Arranca la campaña de la Renta 2024

Arrenca la campanya de renda i patrimoni sense gaires novetats, encara que sí que és important que coneguis alguns punts que convé tenir en compte.

Entre les novetats inclou la modulació de les reduccions dels rendiments del capital immobiliari (arrendaments) o l’ampliació de la deducció per donatius. A més a més, es podrà pagar mitjançant targeta de crèdit o Bizum.

A Gemap ho tenim ja tot preparat, així que per tal de poder donar-vos una atenció personalitzada, us preguem que sol·liciteu cita prèvia amb els nostres assessors trucant al nostre telèfon (936 472 480) o per email (renta2024@gemap.es), per convenir dia i hora.

Per començar, saber que arrenca el 2 d’abril i s’estendrà fins al 30 de juny del 2025, excepte en el cas de domiciliació bancària de les declaracions que serà des del 2 d’abril fins al 25 de juny del 2025, ambdós inclosos.

Per tant, els contribuents podran accedir a Renta WEB, per modificar i presentar l’esborrany de la declaració, des del 2 d’abril mitjançant algun dels sistemes d’identificació habituals.

  • Fraccionament del pagament: els contribuents poden fraccionar, sense cap interès ni recàrrec, l’import del deute tributari resultant de la seva declaració de l’IRPF, en dues parts: la primera, del 60 per 100 del seu import, en el moment de presentar la declaració, i la segona, del 40 per 100 restant, fins al 5 de novembre de 2025. La manca de pagament en termini de la primera fracció, és a dir, del 60 per 100 de limport del deute tributari resultant de l’autoliquidació, determina linici del període executiu per la totalitat de limport a ingressar resultant de l’autoliquidació.


Principals novetats IRPF en aquesta campanya de la renda 2024


Obligació de declarar: El límit excloent de l’obligació de declarar en el cas de percebre els rendiments del treball previstos a l’article 96.3 de la LIRPF (els que procedeixin de més un pagador amb les excepcions assenyalades a l’article esmentat; pensions compensatòries del cònjuge o anualitats per aliments no exemptes; quan els pagadors no siguin eleva a 15.876 euros anuals (amb anterioritat el límit era de 15.000 euros).

Reducció per obtenció de rendiments del treball: Amb efectes des de l’1-1-2024, s’incrementa la quantia de la reducció per obtenció de rendiments del treball dels 6.498 euros actuals a 7.302 euros anuals, quantia que posteriorment anirà decreixent linealment en dos trams a mesura que vagin augmentant els ingressos de manera

Els contribuents amb rendiments nets del treball inferiors a 19.747,5 euros sempre que no tinguin rendes, excloses les exemptes, diferents de les del treball superiors a 6.500 euros, minoraran el rendiment net del treball en les quanties següents:

  1. Contribuents amb rendiments nets de la feina iguals o inferiors a 14.852 euros: 7.302 euros anuals.
  2. Contribuents amb rendiments nets de la feina superiors a 14.852 euros, però iguals o inferiors a 17.673,52 euros: 7.302 euros menys el resultat de multiplicar per 1,75 la diferència entre el rendiment del treball i 14.852 euros anuals.
  3. Contribuents amb rendiments nets de la feina compresos entre 17.673,52 i 19.747,5 euros: 2.364,34 euros menys el resultat de multiplicar per 1,14 la diferència entre el rendiment del treball i 17.673,52 euros anuals.


Imputació de rendes immobiliàries: Amb efectes des de l’1-1-2024 s’aplica la imputació de rendes immobiliàries a l’1,1% si els immobles estan localitzats a municipis amb valors cadastrals revisats, sempre que haguessin entrat en vigor a partir de l’1-1-2012.

Donacions a treballadors afectats per la DANA per part de les empreses: Estan exemptes a l’IRPF les quantitats satisfetes amb caràcter extraordinari pels ocupadors als seus empleats i/o familiars que vagin destinades a sufragar els danys personals i danys materials en habitatge, estris i vehicles que hagin patit els seus empleats i/o familiars amb motiu de la bones entre el 29-10-2024 i el 31-12-2024, fins al límit dels danys certificats. L’excés s’integrarà a la base imposable de l’IRPF.

Contribuents en estimació objectiva («Mòduls»): Es prorroguen els límits excloents del mètode d’estimació objectiva per al 2024 (les quanties de 250.000€ i de 125.000€), i per altra banda, la reducció general sobre el rendiment net de mòduls serà del 5% (20%). També sestableix que les activitats agrícoles i ramaderes podran reduir el rendiment net previ: (i) en el 35% del preu dadquisició del gasoil agrícola; (ii) al 15% del preu d’adquisició dels fertilitzants.

Modulació de les reduccions dels rendiments del capital immobiliari (lloguer habitatges): Amb efectes des del 01-01-2024, i per als contractes d’arrendaments i immobles destinats a habitatge celebrats a partir del 26 de maig de 2023, s’estableix que el rendiment net positiu derivat de l’arrendament d’immobles destinats a habitatge es beneficia d’una reducció general del 50% (enfront del 60% anterior), però regula percentatges incrementats: a) En un 90% quan s’hagi formalitzat un ducció en la renda d’almenys un 5% sobre el contracte anterior; b) En un 70% quan, no complint-se els requisits de la lletra anterior, es tracti de la incorporació al mercat d’habitatges destinats al lloguer en zones de mercat residencial tensionat i es lloguin a joves d’entre 18 i 35 anys en aquestes àrees, o bé, es tracti d’habitatge assequible incentivat o protegit de l’economia tius, o acolliment a algun programa públic d’habitatge que limiti la renda del lloguer; d) en un 60% quan, no complint-se els requisits de les lletres anteriors, l’habitatge hagués estat objecte d’una actuació de rehabilitació que hagi finalitzat els dos anys anteriors a la data de subscripció del contracte.

Pròrroga de la deducció per obres de millora d’eficiència energètica en habitatges: S’amplia fins al 31 de desembre de 2024 la deducció per obres de millora de l’eficiència energètica d’habitatges, cosa que permet deduccions 20%, 40% o 60% a la renda als qui impulsin aquestes actuacions sobre les seves propietats.

Deducció per donatius: El percentatge de deducció del 80% de la quota de l’IRPF s’aplica sobre els 250 primers euros de donatius, donacions o conjunt d’aportacions amb dret a deducció (abans 150 euros). A la base de deducció que excedeixi els 250 euros se li aplicarà un percentatge de deducció del 40% (abans 35%). Aquest percentatge serà del 45% quan en els dos períodes impositius immediats anteriors s’hagin realitzat donatius, donacions o aportacions amb dret a deducció a favor d’una mateixa entitat, i l’import del donatiu d’aquest exercici és el i el període impositiu anterior, igual o superior, en cadascun d’ells, al de l’exercici immediat anterior.

Llibertat d’amortització en determinats vehicles i en noves infraestructures de recàrrega: Els contribuents que realitzin activitats econòmiques sigui quin sigui el mètode que utilitzin per determinar el rendiment net podran amortitzar lliurement determinats vehicles nous FCV, FCHV, BEV, REEV o PHEV o noves infraestructures de recàrrega de vehicles elèctrics, sempre que es tracti 2025, amb subjecció al compliment de determinats requisits.

Manteniment de la deducció per l’adquisició de vehicles elèctrics «endollables» i de pila de combustible i punts de recàrrega: Si adquireixes el vehicle des del 30 de juny del 2023 fins al 31 de desembre del 2024 podràs deduir el 15% del valor d’adquisició. En aquest cas, hauràs de practicar la deducció en el període impositiu en què matricules el vehicle. Si entregues quantitats, des del 30 de juny del 2023 fins al 31 de desembre del 2024, a compte de la futura compra del vehicle que suposin, almenys, el 25% del valor d’adquisició podràs practicar la deducció pel 15% del valor d’adquisició. L’abonament de la quantitat restant i l’adquisició del vehicle els hauràs de fer abans que finalitzi el segon període impositiu immediat posterior a aquell en què es va produir el pagament de tal quantitat:

  • Si fas pagaments el 2023 (des del 30 de juny) que suposin almenys el 25% del preu d’adquisició del vehicle tindràs fins al 31 de desembre del 2025 per fer el pagament de la quantitat restant i adquirir-lo.
  • Si fas pagaments el 2024 que suposin almenys el 25% del preu d’adquisició del vehicle tindràs fins al 31 de desembre de 2026 per fer el pagament de la quantitat restant i adquirir-lo.
  • Si fas pagaments el 2023 (des del 30 de juny) ia més el 2024 per assolir el 25% del preu d’adquisició tindràs fins al 31 de desembre de 2026 per fer el pagament de la quantitat restant i adquirir-lo.

En aquest cas, practicaràs la deducció en el període impositiu en què la quantitat a compte satisfeta arribi al 25% del preu d’adquisició.

Mitjans de pagament: als mitjans de pagament tradicionals, domiciliació, pagament mitjançant càrrec en compte, número de referència complet (NRC), o document d’ingrés (que s’haurà d’imprimir i permet efectuar el pagament en una entitat col·laboradora dins del termini establert per a la presentació de la declaració), s’afegeix en aquesta campanya de renda el pagament mitjançant targeta de crèdit o dèbit, en condicions de comerç electrònic segur i el pagament mitjançant transferències a través de plataformes de comerç electrònic segur (per exemple Bizum).

Sistema únic per a la correcció de les autoliquidacions: És una nova figura que substituirà el sistema dual d’autoliquidació complementària actual i sol·licitud de rectificació. D’aquesta manera, mitjançant la presentació d’una autoliquidació rectificativa, l’obligat tributari podrà rectificar, completar o modificar l’autoliquidació presentada amb anterioritat.

Es configura com el procediment general amb una excepció, quan el motiu de la rectificació al·legat sigui exclusivament l’eventual vulneració per la norma aplicada a l’autoliquidació prèvia dels preceptes d’una altra norma de rang superior, i en aquest cas la rectificació es podrà efectuar mitjançant la presentació d’una autoliquidació rectificativa o bé mitjançant el procediment de sol·licitud de rectificació d’autoliquidacions.

S’hi afegeixen dues caselles noves:

✓ La casella 669: té per objecte permetre aquelles rectificacions per a les quals no existeixi una casella específica al model. Aquesta casella es pot emplenar exclusivament en aquells casos en què l’autoliquidació rectificativa sigui deguda a una discrepància de criteri administratiu l’ajust del qual no es pugui fer a través de la resta de caselles del model. Limport daquest ajustament es tindrà en compte en el càlcul del resultat de la declaració (casella 670).

✓ La casella 701 (Document d’ingrés o devolució): es crea per permetre que, en els casos de sol·licituds de devolució, el contribuent pugui diferenciar les que deriven de l’aplicació de la normativa de l’impost d’aquelles que puguin correspondre’s amb una sol·licitud d’ingressos indeguts tenint en compte el règim d’unes i altres devolucions diferents.

Forma i termini de presentació del formulari d’apoderament per a la sol·licitud de devolució per aportacions a mutualitats en relació amb el període impositiu 2019 i exercicis anteriors no prescrits

La tramitació per determinar la procedència i, si s’escau, practicar les devolucions derivades de la jurisprudència establerta pel Tribunal Suprem en relació amb la disposició transitòria segona de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l’IRPF es realitzarà a través del formulari d’apoderament que l’AEAT posi a disposició dels contribuents a la seva contribució.

El termini de presentació del formulari d’apoderament per a la sol·licitud de la devolució per aportacions a mutualitats corresponent a l’exercici 2019 i als exercicis anteriors no prescrits serà el comprès entre els dies 2 d’abril i 30 de juny de 2025, ambdós inclosos.

El que no podem oblidar…


Abans de fer la declaració de renda de l’exercici 2024 heu de recopilar tots els documents que necessitarem i, en especial, obtenir les dades fiscals que ens proporciona l’AEAT. Recordeu que és molt important revisar l’Esborrany de la declaració amb atenció i, si escau, modificar-lo abans de confirmar-lo.

Tingueu en compte les alertes següents per revisar-les:

  • Titularitat de rendes: és freqüent que uns interessos o guanys i les seves retencions respectives tinguin una titularitat formal (a l’entitat financera oa la gestora) que no es correspon amb la titularitat jurídica i fiscal. Per exemple, pot estar a nom d’un dels cònjuges i pertànyer a tots dos (a la societat de guanys) o pot ser que estigui a nom d’un cònjuge i la seva filla o fill i ser només l’altre cònjuge.
  • Circumstàncies personals i familiars: naixement de fills, matrimoni, separació, adopció, mort d’algun membre de la família, anualitats per aliments, la discapacitat que tinguem reconeguda des del 2024, etc.
  • Forma de tributació: cal examinar si ens convé més la tributació conjunta o individual.
  • Rendiments de la feina: l’esborrany no resta les despeses de quotes sindicals, ni col·legials o de despeses de defensa jurídica.
  • Conferències i cursos: és relativament freqüent que el pagador d’aquestes rendes les imputi com a activitats professionals i s’hagin obtingut com a rendes del treball. L’error, entre d’altres efectes, ens impedirà declarar a través de l’esborrany. També és possible que passi al revés, que siguin rendiments d’activitats i ens els imputin com a feina.
  • Administradors de societats: potser, com que el règim de Seguretat Social en què s’enquadren, és el de treballadors autònoms, l’esborrany no prevegi aquests pagaments a la Seguretat Social com a deduïbles de les rendes del treball obtingudes de la societat.
  • Aportacions a partits polítics: hi ha dret a una deducció i l’AEAT no té aquesta dada controlada.
  • Imputacions de rendes immobiliàries: pot passar que els immobles en proindivís s’imputin al 100% a un sol dels copropietaris i no consti el percentatge real de titularitat de cada contribuent.
  • Places de garatge o traster: com que tenen referència cadastral diferent, potser, encara que la/les haguem adquirit amb l’habitatge, se’ns impedeix uti una renda per la seva utilització.

Deducció per adquisició d’habitatge, sobra la que segurament l’esborrany no contemplarà els aspectes següents:
· Despeses inherents a l’adquisició: notaria, registre, comissions, impostos, etc.
· Quantitats satisfetes a promotor o constructor. Deducció dels pagaments mentre està en construcció el futur habitatge habitual.
· Recordeu que des de l’exercici 2013 se suprimeix la deducció per adquisició d’habitatge, si bé es manté un règim transitori per a les adquisicions realitzades amb anterioritat a 01-01-2013.

Deduccions autonòmiques:
· Circumstàncies personals i familiars: naixement, etc.
· Adquisició de llibres de text
· Inversions mediambientals
· Lloguer per joves
· Dones o joves emprenedores
· Adquisició de segona residència al medi rural (joves)

No obligats a presentar declaració amb resultat a ingressar (per error a les retencions).

  • Si som empresaris o professionals, caldrà quadrar els ingressos i les despeses de l’activitat econòmica amb altres models presentats com els d’IVA, retencions, declaració d’operacions amb tercers, etc.
  • Hem de revisar si hem realitzat operacions vinculades a l’exercici, cosa que pot passar si som socis o administradors de societats o si som cònjuges o parents de socis o administradors. Hem de tenir cura de valorar les operacions realitzades amb les societats a les quals estiguem vinculades a valor de mercat.
  • Comprovar el règim econòmic del matrimoni, situació civil del declarant, identificar els membres de la unitat familiar així com altres persones que donin dret a reduccions, deduccions oa l’aplicació del mínim familiar.
  • També comprovar les declaracions dexercicis anteriors, o si escau, sol·licitud de devolucions.
  • També cal comprovar si es té o no obligació de declarar per IRPF, i si constitueix unitat familiar optar per declaració individual o conjunta.
  • Si estiguéssim obligats a declarar l’impost sobre el patrimoni, hem de preveure que aquesta declaració només es podrà presentar per Internet i, en aquest cas, també l’IRPF només es pot presentar per via telemàtica.

A més, cal tenir en compte la documentació següent:

  • Certificats: de treball, atur, invalidesa, de retencions emès pels llogaters de locals llogats, rendiments i retencions de comptes bancaris, dipòsits, assegurances, dividends o compres de bons i pagarés, dingressos i retencions dactivitats agràries i professionals, de compravenda de valors, de premis, daportacions a plans de pensions.
  • Llibres registres dactivitats empresarials i professionals.
  • Si se’n porten, llibres de comptabilitat.
  • Si és comuner en una Comunitat de Béns que realitza activitats econòmiques o les seves rendes superen els 3.000€/any, la notificació que hagi emès la comunitat esmentada en què s’ha d’incloure informació sobre la renda de l’entitat que se li atribueix, especificant diferents tipus d’ingressos, les bases de les deduccions que li corresponen i l’import de les retencions atribuïbles.
  • Si duu a terme una activitat econòmica, convé tenir a la vista les declaracions tributàries de l’exercici 2024: IVA, declaracions trimestrals i resum anual; retencions, autoliquidacions trimestrals i resum anual; model 347, model 720, etc.
  • Justificants dingressos i despeses corresponents als rendiments del capital immobiliari.
  • Rebuts de l’Impost sobre Béns Immobles, hi trobarem un justificant de la despesa de tributs de l’immoble llogat, o de despeses en l’activitat professional si hi està afecte l’immoble o, almenys, el Número de Referència Cadastral que l’Administració ens exigirà consignar per a l’habitatge habitual i altres immobles.
  • Justificants de l’adquisició i alienació de béns que ens poden haver originat guanys o pèrdues patrimonials.
  • Declaracions dexercicis anteriors.

Atenció. No oblideu aquesta documentació a l’hora de recopilar la documentació:

  • Dades fiscals subministrades per l’AEAT
  • Dades didentificació: DNI, NIF, dades familiars, etc.
  • Certificat de retencions sobre salaris (treball).
  • Certificat de prestacions i retencions (pensions i desocupació).
  • Certificat dels comptes bancaris (comptes corrents, llibretes i dipòsits a terminis).
  • Certificat d’ingressos al compte-habitatge
  • Rebut de l’impost sobre béns immobles (cases, locals, garatges).
  • Factures i rebuts de compra dhabitatge (habitatge habitual).
  • Certificat de préstec per a habitatge (habitatge habitual o de lloguer).
  • Rebuts de lloguers cobrats i factura de despeses (cases, locals, garatges).
  • Certificat de retencions sobre lloguers de locals (locals comercials donats de lloguer).
  • Escriptura de venda o donació dimmobles (venda de cases, locals, garatges).
  • Certificat de valors cotitzats (accions, deute públic o privat).
  • Certificat de valors no cotitzats (acció és i participacions socials).
  • Certificat o estat de posició de fons d’inversió (FIM, FIAMM, SIM, SICAV).
  • Certificat dassegurances de vida, jubilació i malaltia (inclosos els subscrits per obtenir un préstec hipotecari per a la compra dhabitatge habitual).
  • Certificats d’invalidesa i acreditació de la necessitat d’obres d’adequació a l’habitatge de minusvàlids.
  • Certificat del pla de pensions.
  • Llibres comptables (empresaris i professionals).
  • Impresos de les declaracions fiscals obligatòries (empresaris i professionals).
  • Certificats de retenció de professionals.
  • Rebut de donatius a entitats benèfiques.

Per tal de poder-vos oferir un millor servei, us preguem que prepareu el més aviat possible la documentació necessària per poder-la analitzar conjuntament.

I per oferir-vos una atenció personalitzada, revisar en profunditat la vostra situació, confeccionar la declaració dins de la màxima legalitat i evitar incidents, us preguem que sol·liciteu cita prèvia amb els nostres assessors trucant al nostre telèfon (936 472 480) o per email (renta2024@gemap.es), per convenir dia i hora.

A l'article

Articles relacionats